Follower Tersayang

Wednesday, January 6, 2010

Huh... Penat!

Errmm... Bengangnyerrrr!! Tapi tatau nk bengang kt sape yer?? Kucing aku? Apa yang die tau? Cina belakang umah ni? Die pedulik hape dengan sensitiviti kaum Melayu? Adehhh.. Penat2!

Ceritanya begini, kucing aku bernama ABI ni baru tnggl dengan kitorg baru beberapa bulan. Tapi dlm beberapa bulan ni byk sgt kes yg die buat! Sebelum ni duduk dgn abg akum tapi alih2 abg aku letak kt umah sbb die buat kes jugak kat umah abg aku. Jiran2 mengadu yg si Abi ni masuk umah dia orang pastu sedap2 p landing atas katil org tu.. Adehhh.. Nk kena p skolah Abi ni! Huh...

Kemudian, letak la kat sini sbb kat umah ni ada 3 lagi kawan2 dia. Tapi yg dua tu (Gemuk & Kenit) nak kawan dgn dia, yg Jerry ni sombong sikit. Entah biler nk berdamai tak tau la...

Mula2 dulu dia buat perangai, ayam katik umah hujung tu dia p curik bawak balik. Membebel mak aku bila ternampak dia bwk balik ayam hidup plak tu. Ayam belaan lagi... cantik bulu ayam tu. Terkiok2 bunyinya bila Abi gigit batang tengkuk ayam tu. Cepat2 mak aku amik. Pastu pegi pulangkan kat tuan dia.

Tapi... Tak lama lepas tu, dia buat perangai lagi. Abg aku balik2 ajer ade bangkai ayam kat tengah dapur dlm keadaan kepala dh hilang~tinggal bdn jer... Astaghfirullah... Kitorg diam ajelah! Tak de la pei ckp kt tuan umah tu.. Tapi aku rs mesti dorng tau Abi punya kerja!

Ingat dh setel la gian die nk mkn benda mentah. Sbb aku bgi die mkn ikan rebus. X kenyang agaknyer..

Dan... hari ni.. aku dgr bunyi bising mcm berebut makanan kt ruang tamu. Aku pegilah intai... Tgk2 Gemok dh rampas dr Abi dn tgh mkn dgn rakusnya... hahaha... Aku nk amik, tetibe terpk, entah2 oink2... so, aku amik la surat khabar, tekop benda tu... Aku pn try close up kan mata yg sedia besar ni. Tak nmpk gak. Aku tnjuk la kat mak aku, mak aku kata pegilah buang! (kikiki, pdn muke aku kena marah!)

So dgn pasaan x puas hati aku pn bwk la ke dapor. Bungkos2 masuk dlm plastik buang dlm tong sampah. Tapi, kucing2 aku ni 'baik~' kang habis pulak dikirainya plastik sampah ni. aku amik balik, aku tak puas hati, aku bukak la plastik dgn s/kabar tu dgn hati2. Tgk btol2, close up besarkan mata, ternampak la aku bintik2 halus bercap 3~ ada pulak bulu2 halus sgt yg menyelaputinya.. Sah! Memang sah kulit oink2... Adoyaiiiiii!!!!

Tetiba mak aku masok dapor~ cpt2 aku p campak ke luar tingkap dapor! Mak aku tny dah buang ke. Aku ckp dah... Mak aku plak tak puas hati. Die pn dgn gaya yakin lagi confidentnya pegi bukak pintu dapor. Meluru la kucing aku keluar! Aku cukup tak suke kucing2 aku p campor pastu mkn ngn kucing2 blakang tu... Nak main2 kejap2 aku kasi la, tp pastu aku panggil balik.

Mak aku ckp, jiran aku tu pegi balik luar umah sepah2kan kulit oink2 tu! Mak aku ape lagi, pegi la umah cina tu. Die ckp la yg sepatotnya. Tapi dah nama bukan islam kan, die pedulik hape dgn halal haram org melayu~ (Tp bukn sume la.. kang ade yg sue aku kang~) Mak aku kata jgn buang merata2.. klu ikutkan, boleh saja kami me'report' kan kejadian ini ke pihak yg sepatotnya. tapi, kite ni berjiran, so tamau la kecoh2... Kata 1 Malaysia~Muhibah~

Dah confirm benda alah tu oink2, ape lagi, kitorang samak la satu umah! bwk angkut sume furniture kuar, samak la satu ruang tamu tu. Allah tu maha mengetahui, kami ni tawakkal ajelah. Mana yg kitorng npk jer la, kitorg samak.. dari mana Abi bwk, ikut mana Abi bwk masuk, tu wallahualam~ Bising la mak aku. Dah la bapak aku solat kat ruang tamu tu.

Adehhh... penat, sakit pinggang, sampai jatuh2 mak aku basuh ruang tamu tu. So, kami mendenda Abi hari ni satu hari tak bley masuk umah...~ penat die menggagau nak masuk. Habis sume celah aku ttp. Kesian gak.. Binatang, apelah yg die tau..

huiiiii~

5 comments:

Roydy Rokidy said...

tak baik menganiaya binatang..
hanya binatang saja yang faham hati dan perasaan binatang..
binatang-binatang pun mungkin boleh faham sikit2 pasal manusia yang suka aniaya binatang..
kalau binatang boleh bersuara dan bercakap tak macam binatang-binatang yang lain, maka manusia akan berubah menjadi binatang.
kesimpulannya, hanya binatang saja yang akan faham.
Faham?

Hanny Esandra said...

erkkkk.....~

romibaiduri zahar said...

Hanny...
1st time dengar nama gelaran tu...
oink2.... memang muhibah 1 Malaysia betul... hahahaha

Hanny Esandra said...

ekekekke...
nak sebut b*b* segan.. khinzir pn segan gak..
jadinyer bagilah gelaran oink2..

Hanny Esandra said...

ekekekke...
nak sebut b*b* segan.. khinzir pn segan gak..
jadinyer bagilah gelaran oink2..