Follower Tersayang

Tuesday, November 17, 2009

Sedikit Kenangan & Novel..~

Aku mmg gila novel semenjak zaman skolah lagi. Tp time zmn skolah aku tak berani nak beli novel sbb kat umah ada bapak singa yang tak suka n tak kasi aku beli benda2 merepek dan buang masa cthnya novel.. Dia ialah abang aku yg sulong namanya Along.. ekeke.. Abang aku yang 2nd suka sukan tader pon die nk marah! Aku ni yg steady suka duk umah membaca pon xley.. Aiseyy...

Tp aku paham maksud die tu tamau aku ni leka ralit mmbc nvl dr buku sejarah tingkatan 5 tue~ Ermm, aku ingat lagi, waktu darjah 6, ada pesta buku aku belilah nvl, aku sorok bwh katil.. aiseyy.. kantoi! Dia jpa.. Aku taulah along aku nie kat skolah dulu Ketua Pengawas & pelajar cemerlang, tp kat umah takyah ar bawak attitude pengawas tu! huh!! dia campak buku aku atas meja tulis, balik2 skolah aku dh kecot tgk nvl aku dh terdmpar ats meja. Bnyk soklan cepumas dia tny~ smpi aku nekad aku buang sume nvl tuh~ merajuk la kunon~

Tapi bila dah besar, dh mmg cenderung minat aku ke situ, dia pon tak kuasa dh nk melarang~ yg beznya dia sgt menyokong waktu 1st novel aku terbit.. Kikiki.. lebey ni nak bawak geng satria dia dgn pegang banner yg tulis Hidup Hanny Esandra! Majulah Hanny Esandra untuk negara! cehhh! lebey punya abang! Dan... Sekarang ni dia memekak plak kenapa nama dia tader dlm penghargaan.. adehhh...

Pastu kakak ipar aku pon gila gak novel.. adik ipar dia pon gila novel, pdn muka along aku! Kitorg citer psl nvl hrm dia tak paham.. kikiki... dan habit dia lagi satu, aku takley lepa laptop aku klu aku dh buka microsoft word nak smbung nvl, nnt dia dtg duduk dan dialah penulisnya~ cittt!!! Itulah sedikit kenangan...

Nak citer pasal novel plak ;-

Dah lama nk baca citer ni..Tp teragak2.. Lastnya aku beli jugak! Mmg bez! dalam ketawa ada tangisnya... dalam kelakar2, ada sedihnya. kesian Farisya yg berusia muda terpaksa menempuh alam perkahwinan dgn farisy yg selalu ego tak bertempat. huhuuhu..



Ini rupanya novel 1st dia... Aku tak pk pjg terus grabbbbb!!! Baru baca suku aku dah meleleh dah! cehh... sajer kasi ati aku kembang nak nanges jer bc citer ni... smpi kt uptown pn aku bley leleh, tapi cover ar sbb abg belakang kedai aku ni ensem.. suka tgk apa aku taip2(dia tak tau aku ni penulis) dlm ni pon Siti Rosmizah masih ketengahkan sikap lelaki yg sombong dan ego tk kena tpt! Bukan aku aje yg menyumpah seranah Syed Azril, aku rasa sume yg bc citer ni geram dgn heronya.. kesian aleya yg terpaksa tggung sume.. huhuhu..

Ala... dpt gambar ni dlm Google, cinonet jer... selesai baca nvl2 Siti Rosmizah, aku try Siti Nur Dhuha, npknya skang ni aku suka bc citer2 dr pnls baru..best2 tau! Baca citer ni belum smpi separuh lagi tp x sbr nk letak dlm blog. Dr awal aku bc smpi kat mana aku benti skang, aku asik ketawa aje... kdg smpi hentak2 kaki geli hati dgn perangai Mimi Atia dgn Tengku Khuzairi.. adoyaiiii... Lawak2 jugak. Tapi penulis ni tak tinggalkan standart Bahasa Melayunya. tader la bahasa pasar sgt... Seronok! Enjoy! Bagi akulah... Kalau saper nk try baca, belilah yer... hehehe..

Sebenarnya kalau nk tulis sume nvl tak cukup satu blog ni.. huhu.. rumah pon dh mcm mini library dgn penuh novel2.. Memang itu aku punya impian satu hari aku nk ada satu bilik yang mcm mini library. Pnuh dgn novel aje.. Tp yg kecewanya, bila dtg la kaum kerabat, sukalah nk meminjam tapi tak reti nk pulang balik... koleksi Damya Hanna aku dh cacat sbb org pjm x plg balik? takkan asyik hilang nak beli lagi kot?? Huh... Jgn tny sape sbb aku sendiri dh tak ingt sape peminjamnya... sedey btol!



MyEm0.Com

5 comments:

Diari Kampung Tengah said...

Perkara pinjam2 novel ni dah biasa kak. Aku paling geram kalau org pinjam buku aku dan bila pulangkan blek dah rusak. hu3 geram!

Hanny Esandra said...

jiha
tau takper.. kita pnyla jaga novel, balut cantik2.. tp lastnye cam haram jer nvl tu.. kikiki... tak bg pjm kata kedekut.. so, apa nk buat..

Nisha Rachmad said...

Sy try cri novel awk kt MPH n Popular tp xjmpe satu pn..huhu

Hanny Esandra said...

Nisha Rachman,
iya ke.. haii.. sedihnya. mana pergi buku2 sy ye?
kalau awk nak, awak boleh order kat fajarpakeer.blogspot.com
di situ ada nvl sy.. :-)

Nisha Rachmad said...

owh...ok...nnti sy tgk kt situ..tq :)