Follower Tersayang

Tuesday, January 17, 2012

Mari Belajar Bahasa Bangla.. (Kikiki)

Hai kawan2!
Bertemu kita dalam Mari Belajar Bahasa Bangla! 
Ekekeke..

Sampai sekarang saya masih tak berhenti tersengih2 depan lappy. 
Hahaha...

Ceritanya macam ni. 
Pagi-pagi lagi saya dah teman mak saya pergi supermarket NSK.
Korang tau tak NSK tu apa?
Supermarket NSK ni tak banyak macam Giant @ Tesco kat dalam Malaysia ni.
Dan saya rasa syok bila dah bukak kat Klang.
Tambah2 nak kahwin lagilah suka pergi tempat2 macam tu.
Sebab NSK kan tempat beli borong.

Nak dijadikan cerita
mak saya tengah pilih2 ikan.
Tengah syok2 layan imaginasi fikirkan idea untuk Misteri Pondok Emas saya
adalah seorang warga Bangladesh tengah susun-susun ikan. 
Tiba2 dia tegur saya yang lepak dengan troly kat situ.

"Miss.. This is what nam??"(name)
"What?"
"This..(sambil tunjuk2 sayur dalam troly) Nam? Nam?"

Saya dah blur dah.
Saya tunjuk sayur, dia angguk.

"Ini Bayam. Sayur!"
"Sayur!" (dia ikut balik saya cakap.)
Dalam hati rasa nak lempang Bangla ni. 

Pastu saya ambik ikan yang mak saya nak timbang.
Lepas timbang mak saya pergi kat area dia pulak.
Sekali lagi dia berbual dengan saya.

"This is Bangla nam Sam. Bangla nam Sam!"
Hadoi laa.. Puas saya nak paham Bangla ni cakap apa.
Tapi lama-lama saya faham.
Saya cakap dalam hati (syok pulak layan Bangla nih!)
Korang tau apa dia cakap?
Dia bagitau saya, Sayur tu kalau bahasa Bangla ialah Sam. 

Pastu ikan pulak. 
Dia cakap "This is Bangla nam Mas."
Makna dia ikan dalam bahasa Bangla ialah Mas ye kawan2.

Marilah kita berbahasa Bangla.
Hahaha..
Tiba2 saya dapat kawan pulak time boring2 ikut mak saya pilih ikan.~
Haih~

5 comments:

Atie iskandar said...

haha..cayalah kak! kalau kite da blah da kak.. xlarat nak layan bangla, xfaham lgsg..

White Dove said...

Hari yg b'faedah, bljr bhasa asing wlaupun cuma 2 patah. :)

Hanny Esandra said...

atie,
hahaha.. dia pun manusia jugakk.. akak mula2 pn hilang sabar rasa nam lempang, tapi nasib dia ok kan.. hihi

white dove,
betul tu! nnt sy nak belajar bhs awak pulak! sarawakian.. :)

JeeMacey said...

i love nsk..nak harap pegi waktu kerja mmg susah..naseb baik nsk bukak 24 hours. senang sikit....:)

White Dove said...

boleh2..mna tau nk masukkan sikit bhasa s'wak dlm novel2 baru hanny. :D